torsdag 30 september 2010

Moderaterna, Socialdemokraterna

Upplagd av lisa wilhelm

Moderaterna
Moderaterna vill först och främst prioritera jobben och vill bli ''det enda arbetarpartiet''.
De tycker att alla förtjänar ett jobb oberoende av kön,bakrund eller sexuell läggning och de vill skapa nya förutsättningar för att jobben ska bli ännu fler och förhindra att jobben ska försvinna och detta genom att bygga broar tillbaka till arbetsmarknaden.De vill ha en jämställd arbetsmiljö på jobben. Miljö är också någonting viktigt för Moderaterna. De vill först göra de insatser som är billigast och mest effektivt och de tycker att miljön är varje enskild människas ansvar, att vi alla ska föregå med gott exempel. Angående skola vill Moderaterna tex införa betyg vid sexan och att man då får betygen i en sexgradig skala,de vill också öka mängden matte lektioner i skolan eftersom det är bevisat att Sveriges elever tycker att matte är det svåraste ämnet och det ser man också i resultaten på prov osv..

Inom sjukvård vill Moderaterna höja hälso och sjukvårdens säkerthet och att den ska bli mer rättvis och jämnlik,de vill också att alla ska få fortsatt gratis sjukvård.

Moderaterna vill att alla ska bli behandlade lika och de tycker att alla har rätt till sina val,sin person och sina känslor. Vi alla vet att kvinnor tjänar,äger och bestämmer mindre än män och det är en frihetsfråga, inte bara för Moderaterna utan för hela Sverige. Jag tycker detta är bra eftersom alla är lika mycket värda och kvinnor förtjänar precis lika mycket respekt som männen får.

Socialdemokraterna
Socialdemokraterna siktar in sig på jobben precis som Moderaterna gör i första hand. De tror att om man prioriterar jobben först, att då ekonomin växer och att vi kan få en förbättrad välfärd. De vill ha en jämställd arbetsmiljö precis som Moderaterna och kvinnor förtjänar lika mycket respekt som en man på arbetet men också i vardagen.

Inom miljö vill Socialdemokraterna tex ha lägre fordonskatt på bussar. De vill förbjuda alla gamla och farliga tekniker och de vill att det ska kosta att skada miljön. Socialdemokraterna tycker att alla ska få en chans att visa sina kunskaper i skolan. De vill att eleverna ska få ett skriftligt omdöme från klass ett och i grundskolan betyg från sjuan. Detta tycker jag är enormt bra, eftersom de elever som har svårigheter i skolan kan då förbättra både sig själv och sina betyg innan de ska gå ut nian och ska börja gymnasiet. Inom sjukvård vill Socialdemokraterna att vi alla ska få fortsatt gratis sjukvård och göra vården säkrare. De vill också att patienterna ska få välja vårdcentral. För Socialdemokraterna är det en självklarhet att både män och kvinnor ska ha samma rättigheter,skyldgiheter och möjligheter.

Socialdemokraterna inte ett bidrag utan en uppskjuten lön. De vill att pension ska vara precis lika viktigt som lön och de vill att pensionärerna själva ska få bestämma om de vill fortsätta arbeta även när du är 67 år. Detta tycker jag är bra eftersom det finns folk som är tillräckligt pigga för att kunna arbeta men också de som trivs och vill fortsätta arbeta,då tycker jag de ska kunna göra det utan problem.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar