Upplagd av lisa wilhelm
Moderaterna
Moderaterna vill först och främst prioritera jobben och vill bli ''det enda arbetarpartiet''.
De tycker att alla förtjänar ett jobb oberoende av kön,bakrund eller sexuell läggning och de vill skapa nya förutsättningar för att jobben ska bli ännu fler och förhindra att jobben ska försvinna och detta genom att bygga broar tillbaka till arbetsmarknaden.De vill ha en jämställd arbetsmiljö på jobben. Miljö är också någonting viktigt för Moderaterna. De vill först göra de insatser som är billigast och mest effektivt och de tycker att miljön är varje enskild människas ansvar, att vi alla ska föregå med gott exempel. Angående skola vill Moderaterna tex införa betyg vid sexan och att man då får betygen i en sexgradig skala,de vill också öka mängden matte lektioner i skolan eftersom det är bevisat att Sveriges elever tycker att matte är det svåraste ämnet och det ser man också i resultaten på prov osv..
Inom sjukvård vill Moderaterna höja hälso och sjukvårdens säkerthet och att den ska bli mer rättvis och jämnlik,de vill också att alla ska få fortsatt gratis sjukvård.
Moderaterna vill att alla ska bli behandlade lika och de tycker att alla har rätt till sina val,sin person och sina känslor. Vi alla vet att kvinnor tjänar,äger och bestämmer mindre än män och det är en frihetsfråga, inte bara för Moderaterna utan för hela Sverige. Jag tycker detta är bra eftersom alla är lika mycket värda och kvinnor förtjänar precis lika mycket respekt som männen får.
Socialdemokraterna
Socialdemokraterna siktar in sig på jobben precis som Moderaterna gör i första hand. De tror att om man prioriterar jobben först, att då ekonomin växer och att vi kan få en förbättrad välfärd. De vill ha en jämställd arbetsmiljö precis som Moderaterna och kvinnor förtjänar lika mycket respekt som en man på arbetet men också i vardagen.
Inom miljö vill Socialdemokraterna tex ha lägre fordonskatt på bussar. De vill förbjuda alla gamla och farliga tekniker och de vill att det ska kosta att skada miljön. Socialdemokraterna tycker att alla ska få en chans att visa sina kunskaper i skolan. De vill att eleverna ska få ett skriftligt omdöme från klass ett och i grundskolan betyg från sjuan. Detta tycker jag är enormt bra, eftersom de elever som har svårigheter i skolan kan då förbättra både sig själv och sina betyg innan de ska gå ut nian och ska börja gymnasiet. Inom sjukvård vill Socialdemokraterna att vi alla ska få fortsatt gratis sjukvård och göra vården säkrare. De vill också att patienterna ska få välja vårdcentral. För Socialdemokraterna är det en självklarhet att både män och kvinnor ska ha samma rättigheter,skyldgiheter och möjligheter.
Socialdemokraterna inte ett bidrag utan en uppskjuten lön. De vill att pension ska vara precis lika viktigt som lön och de vill att pensionärerna själva ska få bestämma om de vill fortsätta arbeta även när du är 67 år. Detta tycker jag är bra eftersom det finns folk som är tillräckligt pigga för att kunna arbeta men också de som trivs och vill fortsätta arbeta,då tycker jag de ska kunna göra det utan problem.
torsdag 30 september 2010
Sveriges största partier
Upplagd av Andreas Thordenberg
En inledning
Politik, ett ord som omfattar beslut angående hela länder, samhällen och folks vardag. Vi lever ut efter det politiska system vårt land har och vi rättar oss ut efter det. Det finns många olika slag av politik. Det intressanta med politik och maktstyre är att alla olika idéer och tankar kommer ifrån oss, hur olika våra åsikter är och hur vi ser på livet.
Det är snart val i Sverige, 19 September, det är höger emot vänster. Alliansen emot oppositionen.
Och här i min text skall jag faktiskt börja skriva om det två största partierna och konkurrenterna, Socialdemokraterna och Moderaterna.
Socialdemokraterna. (Vänster)
Sveriges äldsta parti, Socialdemokraterna grundades 1889 och är Sveriges största parti. Partiet kan ses som det partiet som lagt många viktiga grundstenar för vårt land och samhälle. Två kända namn, Per Albin Hansson och Hjalmar Branting. Hjalmar Branting var partiledare för Socialdemokraterna från 1907 till 1925 . Han var statsminister tre gånger. 1920 till 27 Oktober samma år. Sedan 1921-1923 och sista gången var 1924-1925, samma år som han dog. Han var partiets första statsminister. Han var antagligen den första personen som kallade sig för socialdemokrat.
Per Albin Hansson. Per Albin Hansson var Sveriges statsminister under 30-talet och 40-talet och är en ut av de svenska politiker som format vårt samhälle, det största exemplet är folkhemmet. Folkhemmet bestod av flera förändringar för Sveriges del. Tanken med folkhemmet var att skapa jämlikhet, rösträtt för alla och bättre förhållande för alla människor.
Ideologi.
Socialdemokraternas grundläggande Ideologi kallas Demokratisk Socialism. Lätt sagt kan man säga att med denna typen av ideologi vill man förändra ett samhälle fredligt och i demokratiska former. Socialism handlar om folkgruppen, samhället och om samhället fungerar, fungerar individen. Demokratisk socialism strävar åt samma håll men förändringarna sker i på ett mer demokratiskt sätt.
Partiet idag
Idag styrs Socialdemokraterna av Mona Sahlin och har under 1900-talets gång suttit vid makten ett flertal gånger. Partiet samarbetar med Miljöpartiet och Vänsterpartiet. Nu emot valet reklamerar Socialdemokraterna mycket om arbetslöshet och arbete till ungdomar. Den nuvarande skolfrågan lägger mycket vikt på nolltoleransen emot mobbing. Angående skattefrågan så vill inte Socialdemokraterna sänka eller höja skatten utan siktar på att skapa fler jobb för att öka ekonomin.
Moderaterna. (Höger)
Moderata samlingspartiet, grundades 1904 och är också ett utav Sveriges äldre partier. Moderaterna är ett borgerligt parti och tillhör "högern". Moderaternas partiledare är Fredrik Reinfeldt som också är Sveriges nuvarande Statsminister. Tillsammans med Kristdemokraterna (KD) Folkpartiet(FP) och Centerpartiet(C) bildar Moderaterna alliansen. Moderaterna har fördel just nu när det gäller det kommande valet och lägger fram Arbete, välfärd och trygghet som främsta frågor.
Ideologi
Moderaternas ideologi kallas liberalkonservatism och kan kort och gott förklaras med några få ord, värna, behålla och utveckla försiktigt. De orden kan ge dig en vag beskrivning om ämnet men om du söker efter ordentlig fakta om ideologins ståndpunkter behövs en fördjupning. Och här anländer den.
Konservatismen kommer ursprungligen ifrån den franska revolutionen, då den irländske filosofen Edmund Burke kritiserade denna revolution. Han ses som en utav de första personer som ägnade tanke åt denna ideologi.
Konservatismens grundläggande tanke om samhället är att man skall bevara äldre traditioner, att värna om sitt land och behålla det som det är. Man kan inte tolka konservatism som att ideologin har en rädsla för att förändra, i många samhällen har försiktiga förändringar skett, man tar gärna steg för steg och lugn takt istället för en kollisal revolution.
Liberalism. Liberalism som egen ideologi handlar om individens krav och mående, frihet och rättighet i samhället. Det handlar om hur individen fungerar som bäst, och hur det resulterar i ett väl fungerande samhälle. Liberalismen uppkom som ideologi under renässansen då tankar om rätten att välja sin kung kom upp. Detta tankesätt har engelsmannen John Locke fört vidare i sina böcker som är baserad på fria individer och fri ekonomi. Fri ekonomi är också en del som kom fram i Sverige i och med Folkpartiets arbete. Mer om det i texten om Folkpartiet.
Dessa två ideologier förs samman och bildar en politik där en försiktig utveckling sker. Med fri ekonomi, jämställdhet, rösträtt. Och samtidigt, att bevara traditioner värna om det land som byggts upp på äldre dagar. Detta är moderaternas grundläggande ideologi.
Partiet inför valet.
Moderaterna är Sveriges nuvarande ledande parti och dem slår på stort för att vinna även detta val. Samtliga partier som deltar i valet 2010 argumenterar för ungefär samma frågor, en utav de största är självklart arbete, minskandet på arbetslöshet. Och även Moderaterna arbetar för detta. Deras lösning på arbetslöshet och fler jobb var bland annat att göra det lättare för folk att starta eget företag. I och med den stora finanskris som varit har en ny grund för arbetsmarknad lagts men också nya möjligheter. Vad det gäller skola och utbildning predikar moderaterna om bättre lärarutbildning, ny betygsskala och betyg i tidigare ålder. En ny skollag kommer också inträda. Mer fokus på matematik, extra-hjälp till de som behöver. Inspektioner av skolorna kommer bli fler och resurserna för ökad forskning kommer bli flera. Fredrik Reinfeldt laddar om för seger.
Vänsterpartiet. (Vänster)
Vänsterpartiet är ett utav de tre partier i oppositionen, tillsammans med Socialdemokraterna och miljöpartiet.
Partiet grundades 1917. Partiet var en utbrytning ifrån Socialdemokraterna och har gått under flera namn under åren. Såsom Sveriges Socialdemokratiska Vänsterparti Sveriges Socialdemokratiska Vänsterparti , Sveriges Kommunistiska parti, Vänsterpartiet Kommunisterna. Deras nuvarande namn är vänsterpartiet. Om man ser efter namnen kan man förstå att vänsterpartiet och kommunism har olika kopplingar, mer om detta i ideologi-delen. Partiets nuvarande partiledare är Lars Ohly. Vänsterpartiets idé och vilja med samhället är att det ska styras ut efter ekonomisk politik, social demokrati och efter politisk demokrati. I deras samhälle är arbete en rättighet.
Ideologi.
Vänsterpartiet har flera inriktningar vad det gäller ideologier. Närmare bestämt tre ideologier. Dessa tre är Ekologism, feminism och främst socialism. Ekologism sätter miljön i centrum och anser att andra levande organismer har lika mycket värde som människan. Feminismen sätter kvinnorna i främsta rummet och handlar om kvinnans rätt i samhället. Socialism är grundideologin i vänsterpartiet då partiets grundläggande idè vilar på kommunismen. Socialism innebär att alla individer i samhället har samma rättigheter. Ideologin strävar efter jämlikhet mellan alla, oberoende på vilket kön, hudfärg eller sexualitet man har. Ett vanligt uttryck för socialism är "Det klasslösa samhället" Socialismen påverkades mycket av Marxismen, som Karl Marx och Friedrich Engels utvecklade.
Valfrågor.
Nu till valet, är vänsterpartiet i opposition med Socialdemokraterna och Miljöpartiet. På vänsterpartiets hemsida kan man se deras valfrågor och dem har gått under dessa fyra rubriker: Bygg välfärd, Jämställdhet nu, fri kommunikation och klimaträttvisa. Fördjupning. Deras välfärdsfråga innebär vård till alla, bättre barnomsorg, te.x att barn skall kunna lämnas på sk. nattis under helger, kvällar, nätter. Vänsterpartiet talar även om förbättrad skola med fler lärare, kuratorer och skolbibliotekarier. Inom ålderomsorgen vill vänsterpartiet också göra ett lyft. Ökad valfrihet för äldre och att de äldre kan välja vilken typ av hjälp de behöver av hemtjänsten. I rubriken "Fri kommunikation ingick punkter som, stoppa jakten på fildelare, rätten att kommunicera fritt och övervakning på jobbet. Vänsterpartiet menar att det är orimligt att straffa en person som delat ut filer ifrån sin hårddisk till någon annan. Partiet anser att det är ett kulturellt framsteg. Rätten att kommunicera handlade om att vårt samhälle inte skulle bli ett övervakningssamhälle. Partiet vill att regeln brevhemlighet skall gälla överallt då brev skickas, även över internet. Så är det inte i dagens samhälle men det vill vänsterpartiet sätta stopp för och införa regeln då dom anser att det är en rättighet att kunna skicka mail och brev utan att myndigheter tittar igenom det.
Övervakning på jobbet vill inte vänsterpartiet ha. Då dem menar att det har spårat ur.
Läs mer om vänsterpartiets valfrågor på: http://www.vansterpartiet.se/index.php?option=com_content&view=...
Miljöpartiet.(Vänster)
Miljöpartiet kom till så sent som 1981 och valdes första gången in i riksdagen 1988. Partiet har ingen partiledare utan har istället två språkrör. En man och en kvinna, Peter Eriksson och Maria Wetterstrand. Miljöpartiet är ett vänster-parti, då dem är med i oppositionen, även om de anser sig själva som blocklösa. Som man hör på namnet är miljöpartiet inriktade på just miljön och partiet grundades igenom protester angående kärnkraft, detta var 1981.
Ideologi.
Miljöpartiets ideologi kallas grön ideologi och står utanför de mer klassiska ideologierna. Denna ideologi lägger fokus på miljö och natur samt människor och fattigdom.
Miljöpartiet vill rädda vår natur och miljö och anser att vi är skyldiga våra nästa att ta hand om vår jord och miljö tills dom tar över den. Utsläpp måste minskas, då isar inte får smälta och höja vattennivån. Partiet vill eliminera risken för global katastrof.
Miljöpartiets ideologi innefattar även den mänskliga faktorn och vill förbättra förutsättningarna för fattiga människor. Man vill finna samhällen som gör det bättre för människorna, utrota svälten då mat är en mänsklig rättighet. Denna ideologi är inte lika invecklad som de andra ideologierna utan handlar huvudsakligen om dessa två frågorna. Båda är ju ganska aktuella i den värld vi lever i.
Valfrågor.
Då miljön är huvudfrågan i Miljöpartiets ideologi snålas det inte på punkter angående ämnet i partiets valmanifest. Partiet vill att vi som land, Sverige skall ta vårt globala ansvar gällande miljön. Höjda miljöskatter gör det dyrare att använda fossila bränslen. Att bygga ut kollektivtrafiken var också en fråga som togs upp i manifestet. En stor fråga som diskuteras mycket är fordon och nya drivmedel. Miljöpartiets mål med detta är att få bort beroendet av olja och bensin och att varje person som äger en bil eller liknade tankar med biogas eller el i framtiden. Partiet anser att det är lönsamt att kunna producera sin egen el och det blir mer och mer som vill investera i förnybar energi.
Partiets manifest har 36 olika punkter. Jag tar några av de jag anser som de viktigaste. Resten kan ni finna på deras hemsida. Nu, tillbaka till partiets valfrågor. Det är inte bara miljön som miljöpartiet arbetat ut efter. Ekonomi. skola och jämställdhet är tre andra ståndpunkter i manifestet. Partiet vill te.x sänka skatten för småföretagare. När det kommer till utbildning vill miljöpartiet satsa på fler lärlingsplatser. Detta skall också förbättras på högskolenivå. I den yngre skolan vill partiet se att alla elever får den hjälp de behöver. Föräldrar och barnen kan påverka skolgången. Maten i skolan skall också förbättras. Detta gäller även inom äldreomsorg och vård. Jämställdhet är som sagt också ett stort ämne inför valet och miljöpartiet vill skärpa lagen gällande diskriminering och våld. Partiet vill också ändra på ipred-lagen och vill värna om rättssäkerheten och integriteten på nätet. Inom familj skall båda föräldrarna ha rätt att stanna hemma med sitt barn. Dessa var några av alla frågor miljöpartiet tar upp. Det handlar om miljö, jämställdhet, utbildning, ekonomi och välfärd.
Centerpartiet.(Höger)
Sveriges tredje största parti är centerpartiet. Partiet grundades 1913. Partiets nuvarande ledare är Maud Olofsson, som också är vice statsminister. Centerpartiet klassas som ett höger-parti och arbetar främst med frågorna jobb, företagande, landsbygd, välfärd, decentralisering och miljö. Centerpartiet grundades för att sätta fokus på jordbrukarna och markägare och var i början ett konservativt parti. Jordbrukarna och andra markägare på landsbygden tyckte inte att det socialistiska systemet tog hänsyn till deras del i samhället. Centerpartiet fattade inte tycke om folkhemmet och dess urbanisering och avfolkning från landsbygden, och där kommer det klassiska ordet "decentralisering". Decentralisering innebär är en slags förändring i olika maktförhållande och olika ting ifrån högre makter sänks till lägre.
Ideologi.
Likt vänsterpartiet har centerpartiet fler än en ideologi. Grundläggande ideologi är socialliberalism och utgår efter frihetsdefinitionen. Frihetsdefinitionen av detta slag innebär att individen har rätt att uttrycka sig fritt och fatta beslut om sitt liv. Men den enskilda individen påverkas ständigt av gruppen och där kommer det socialistiska in. Ideologin lägger mycket tyngd på hur staten skall stå för utgifterna och om ekonomin sviktar är det statens skyldighet att rätta till det. Denna ideologin kan man finna hos de röd-gröna partierna, och faktum är att centerpartiet har igenom arbetat med socialdemokraterna. Nu är centerpartiet ett borgerligt parti som samarbetar med Moderaterna, Kristdemokraterna och folkpartiet. Den andra ideologin som centerpartiet har kallas ekohumanism och ideologin handlar om människovärde och hur vi kan arbeta ut efter naturens villkor.
Valfrågor
Vice statsminister Maud Olofsson har ett manifest som talar högt om arbete, företagande, bättre välfärd och miljö. Centerpartiet vill skapa bättre förutsättningar att arbeta och också att skapa sitt eget arbete, det vill säga att nya företag måste skapas och vågar anställa. Partiet vill också att välfärdsföretagen växer sig starka, främst för kvinnorna. Man vill även förbättra jämställdheten för kvinnorna i dagens samhälle. Centerpartiet är emot arbetsförmedlingen och vill avskaffa detta monopol.
Inom skola och utbildning talar centerpartiet om hur alla talanger skall tas tillvara på. Igenom ständig uppbackning, utvärdering och en bra monolog mellan elev, lärare och förälder. Inom vuxenhögskola och liknande vill partiet höja kvaliteten. Bättre undervisning, speciellt för invandrare som behöver få tydlig information.
Man vill också öka valfriheten inom välfärden i landet. Valet är ditt när det gäller, förskola, vård, sjukhus och äldreomsorg.
Centerpartiet arbetar för jämställdhet mellan alla människor, inte bara kvinnor. Alla har samma värde och skall behandlas ut efter det. Därför vill partiet stärka diskrimineringslagstiftelsen. Man skall inte känna sig otrygg i samhället bara för att man har en annan sexuell läggning. Nu, vidare till miljön, valets kanske hetaste fråga, tillsammans med arbete och arbetslöshet. Centerpartiet arbetar mycket för miljön, då det är en grundläggande del i deras politik. Dem menar att vi måste ta ett globalt ansvar med alla andra länder och ta tag i problemen. Avtal är nödvändigt och samarbete är det enda sättet. Mycket kretsar runt förnybar energi. Sverige ska fasa ut den fossila energin och ta till vara på andra källor, så som skogsnäring. Till år 2050 skall Sverige vara rustat med ny energiförsörjning.
Kristdemokraterna.(Höger)
Kristdemokraterna är ett borgerligt parti och grundades 1964. Partiledare är Göran Hägglund. Namnet har följt med sedan 1966. Partiet grundades som Kristen Demokratisk Samling men det byttes ut till Kristdemokraterna två år efter grundandet. Kristdemokraterna har sitt ursprung ifrån de svenska frikyrkorna. Partiet inriktar sig speciellt på områdena: vård, omsorg, familj och äldreomsorg.
Ideologi
Kristdemokrati och socialkonservatism. Socialkonservatism kom till i slutet av 1800-talet och talar, likt socialismen om gruppen och samhället tillsammans. Konservatismen fanns också där då socialkonservatismen ville motarbeta revolution och konflikter. Detta i och med att man ville integrera arbetare inom nationens gemenskap. Kristdemokrati värderar främst människan och familjen. Kristdemokrati är egentligen ett politiskt begrepp och äger inga grunddokument som te.x liberalism och socialism. Man kan finna denna ideologins grunder hos filosofen Thomas av Aquino som såg ting ut efter den kristna traditionen och vilka rättigheter som finns i den mänskliga naturen. Ett bra exempel är rätten till mat. Detta ses som en absolut rättighet. Den sk Thomistiska filosofin hade en väldig stor inverkan under medeltiden och har format den katolska kyrkans samhällssyn. Kristdemokratins grundvärderingar är följande: människovärdet, den grundläggande principen. Den handlar om människors värde, och att var man än bor eller har gjort så har man samma okränkbara värde.
Personalism. Vilar på tanken om människan, om att man inte bara är en individ, en anonym del av samhället utan har sin del i det.
Ofullkomlighetsprincipen. Alla människor har brister, ingen är perfekt. Alla gör misstag. Detta innebär också att människans olika maktsystem aldrig kan bli fullt perfekta.
Förvaltarskapsprincipen. Världen vi vistas i, är inte vår egen. Vi måste ta hand om den, för framtida generationer. Denna principen anser att det är fel att ignorera miljöförstöring, dålig ekonomi och konflikter. Vi måste förvalta vår värld på bästa möjliga sätt.
Subsidaritetsprincipen. Principen strävar efter att beslut och makt skall sänkas så lågt som möjlighet. Detta innebär att staten inte skall lägga sig i för mycket när det gäller beslut inom kommun och familj.
Solidaritet/syskonskapstanken. Återblickar till människovärdet och handlar om att alla människor i världen har samma okränkbara värde och vi människor tillsammans, skall ta ansvar för att det. Inom kristdemokraternas ungdomsförbund handlar denna rättighet främst om att se efter och ta hand om dina syskon.
Valfrågor
På kristdemokraternas hemsida kan du se hur deras upplägg ser ut inför valet. Dem har valt att lägga upp det i steg. Jag ska ta de delarna jag ser som viktigast. Partiet anser att om Sverige skall fungera måste familjen också göra det, man vill underlätta för familjen genom olika typer av stöd. Vårdnadsbidrag är en rättighet. Familjer som är i behov av stöd, skall självklart få det. När det kommer till äldrevård så vill kristdemokraterna ge äldre större valfrihet.
Medecin är en självklarhet. Men kristdemokraterna vill också att de anställda på ett ålderdomshem skall ta sig tid att prata med dem de vårdar. Alla har ett socialt behov, även de äldre. Kristdemokraterna skriver hur dem har halverat vårdköerna, men inte nöjer sig med det. Om man behöver vård, skall man känna sig trygg och ha vetskapen om att man får det snarast. Kristdemokraterna vill att vi ska våga tro på våra idéer, starta eget företag och på sätt minska arbetslösheten. Vad det gäller skolan så vill partiet se att skolorna har tydliga mål och god undervisning. Alla elever är olika och anpassar sig efter olika lärosätt. Detta vill kristdemokraterna ta till vara på och är noga med att alla får plats och den hjälp dem behöver.
Kristdemokraternas politik handlar om omsorg och att alla människor har samma värde. Dem är emot all sorts främlingsfientlighet och vill att Sverige skall vara ett öppet land. Människor med olika bakgrund som möts gör Sverige till mänskligare land. Kristdemokraterna tror att det gynnar landet och samhället att människor med olika kulturella och religiösa bakgrunder samarbetar.
Folkpartiet
Sveriges fjärde största parti är ett höger-parti och grundades 1934. Idag styrs partiet av nuvarande skolminister Jan Björklund. Partiet har sina rötter i den sk. frisinnade landsföreningen som kom till 1902 och talade för den liberala politiken. Folkpartiets huvudsakliga frågor är jämställdhet, utbildning, integration och invandring.
Ideologi.
Socialliberalism, liberalism. Vid detta laget har ni nog en relativt stor uppsikt av vad liberalism innebär och står för, ni kan nämligen läsa om ideologin i textet om moderaterna. Jag skrev även om socialliberalism i texten om vänsterpartiet. Istället för att inrikta mig på ideoligerna och deras uppbyggnad ännu en gång kan jag förklara hur partiet vill forma samhället med hjälp av dessa två ideologier. Folkpartiet vill kombinera den liberala tanken med den socialistiska. Denna ide kallar dem "social rättvisa" Dessa tankar gjorde det ibland otydligt för vissa som inte förstod partiets rätta sida eller ideologi. Nu kan man fastställa folkpartiet som ett borgerligt parti.
Valfrågor
Då folkpartiet prioriterar individen handlar deras valfrågor om de olika människorna. Äldre, ungdom och de arbetande. Skolan. Folkpartiet och deras politik kretsar mycket kring skolan och detta vill partiet förändra och förbättra. Tidigare betyg, ökat stöd och ett skarpare fokus. Folkpartiet vill att eleven ska få god uppsikt inom skolan redan i tidig ålder. När utbildning blir aktuell för eleverna vill partiet skapa fler lärlingsarbeten under gymnasietiden. Även lärlingar kan bygga upp och förbättra, främst inom småföretag. Det kommer även gynna alla lärlingar som har större chans att få en plats ute på arbetsmarknaden i framtiden. Kärnkraft, som debatteras mycket emellan de olika partierna. Folkpartiet vill ha kvar kärnkraften. Utan kärnkraften försvinner mängder med jobb och det vill inte folkpartiet riskera i första hand. Likt kristdemokraterna vill folkpartiet utöka valfriheten för de äldre. De äldre som bor på hem ska få vistas i en bra miljö och ha alla normala förutsättningar. Frisk luft, mat, hjälp och vård. Den som bett om hjälp ska också ha möjligheten att välja vem den vill ha hjälpen ifrån. Äldre par ska få möjligheten att bo på hem tillsammans, även om det bara är den ena som är i behov av vård eller hjälp.
Dessa tre punkter utgör det mesta av folkpartiets idéer och planer.
Reflektioner
Jag började denna text med personlig inledning och avslutar den med en personlig avslutning. Så här tycker jag.
Med tiden då min text utvecklats och ju mer fakta jag samlat har jag märkt att partierna har sina olikheter med också likheter. Främst valfrågorna. Dem tar ungefär upp samma valfrågor, eftersom de frågor är mest aktuella. Dem reklamerar olika lösningar för samma frågor och målar självklart upp sina lösningar som de bästa. När valet
närmare sig handlar allt om PR och vilket parti som får mest väljare vid sin sida.
Höger eller vänster, vem är jag?
Under tiden jag skrivit och läst om de samtliga partierna har jag ställt mig själv frågan, vilken sida står jag på. Är jag en röd-grön ungdom? Eller är jag har en borgerlig inställning för politik? Jag har granskat partierna och deras ideologier. Jag finner likhet emellan dem. Också stor skillnad. Jag har fått en klarare insikt i socialism och även kommunism. Jag har fattat ett visst tycke för det, men också sett hur kommunismen, historiskt sett aldrig fungerat. Varför? Är tanken "ett klasslöst samhälle" för civiliserat för oss människor? Kan folk inte låta bli makten? Jag har även fått större förståelse för konservatism, liberalism och grön ideologi. Jag har funderat kring ett samhället baserat på individen. Hur skulle det bli om staten lämnade över all makt åt folket, kaos? Det finns risk för det och personligen tror jag att ett samhället styrt av oss skulle sluta med diktatur. Däremot gillar jag liberalismens tanke och är nog mer utav en liberal än socialist. Jag tror att ett samhälle mår bäst om ingen utav dessa ideologier blir överflödiga, utan att en viss balans skall finnas.
Partierna, what's the differens?
Det finns två s.k sidor inom den svenska politiken, höger och vänster. Den högra sidans partier är: Moderaterna, folkpartiet, kristdemokraterna och centerpartiet. På vänster sida finner vi partierna: Socialdemokraterna, miljöpartiet och vänsterpartiet. På höger-blocket finner du ideologierna liberalism, konservatism. På vänster har det vanligast att socialism, anarkism och grön politik faller in. Jag gillar så gott som alla partier men på olika vis. Jag ogillar också mycket med de olika partierna såsom socialdemokraternas syn på friskolor. Att vara emot det är, enligt mig absurt. Friskolor är ju egenstartade företag, i sin följd skapar det arbete, eller? Partierna har sina styrkor och svagheter. Man får finna sig i det och utvärdera noga för att veta vilket parti som sköter sig allra bäst.
Min tanke om valet
Det är några få dagar kvar till valet, dessvärre får jag inte rösta än. Mina föräldrar ska självklart göra det och båda röstar på moderaterna. Självklart har det en viss påverkan på mig och min politiska syn. Jag är inte 100 % säker på vad det stått på min röstlapp i dagsläge, men det lutar åt höger-sidan. Hela världen har nyligen gått igenom en kraftig finanskris. Även Sverige drabbades hårt. Jag tycker att alliansen hanterade det bra och tror att en regering med dem fyra år till skulle båda gott. Självklart har jag mina törnar att ge partiet med i det stora hela tycker jag att moderaterna och alliansen gjorde ett bra jobb dessa fyra år.
En inledning
Politik, ett ord som omfattar beslut angående hela länder, samhällen och folks vardag. Vi lever ut efter det politiska system vårt land har och vi rättar oss ut efter det. Det finns många olika slag av politik. Det intressanta med politik och maktstyre är att alla olika idéer och tankar kommer ifrån oss, hur olika våra åsikter är och hur vi ser på livet.
Det är snart val i Sverige, 19 September, det är höger emot vänster. Alliansen emot oppositionen.
Och här i min text skall jag faktiskt börja skriva om det två största partierna och konkurrenterna, Socialdemokraterna och Moderaterna.
Socialdemokraterna. (Vänster)
Sveriges äldsta parti, Socialdemokraterna grundades 1889 och är Sveriges största parti. Partiet kan ses som det partiet som lagt många viktiga grundstenar för vårt land och samhälle. Två kända namn, Per Albin Hansson och Hjalmar Branting. Hjalmar Branting var partiledare för Socialdemokraterna från 1907 till 1925 . Han var statsminister tre gånger. 1920 till 27 Oktober samma år. Sedan 1921-1923 och sista gången var 1924-1925, samma år som han dog. Han var partiets första statsminister. Han var antagligen den första personen som kallade sig för socialdemokrat.
Per Albin Hansson. Per Albin Hansson var Sveriges statsminister under 30-talet och 40-talet och är en ut av de svenska politiker som format vårt samhälle, det största exemplet är folkhemmet. Folkhemmet bestod av flera förändringar för Sveriges del. Tanken med folkhemmet var att skapa jämlikhet, rösträtt för alla och bättre förhållande för alla människor.
Ideologi.
Socialdemokraternas grundläggande Ideologi kallas Demokratisk Socialism. Lätt sagt kan man säga att med denna typen av ideologi vill man förändra ett samhälle fredligt och i demokratiska former. Socialism handlar om folkgruppen, samhället och om samhället fungerar, fungerar individen. Demokratisk socialism strävar åt samma håll men förändringarna sker i på ett mer demokratiskt sätt.
Partiet idag
Idag styrs Socialdemokraterna av Mona Sahlin och har under 1900-talets gång suttit vid makten ett flertal gånger. Partiet samarbetar med Miljöpartiet och Vänsterpartiet. Nu emot valet reklamerar Socialdemokraterna mycket om arbetslöshet och arbete till ungdomar. Den nuvarande skolfrågan lägger mycket vikt på nolltoleransen emot mobbing. Angående skattefrågan så vill inte Socialdemokraterna sänka eller höja skatten utan siktar på att skapa fler jobb för att öka ekonomin.
Moderaterna. (Höger)
Moderata samlingspartiet, grundades 1904 och är också ett utav Sveriges äldre partier. Moderaterna är ett borgerligt parti och tillhör "högern". Moderaternas partiledare är Fredrik Reinfeldt som också är Sveriges nuvarande Statsminister. Tillsammans med Kristdemokraterna (KD) Folkpartiet(FP) och Centerpartiet(C) bildar Moderaterna alliansen. Moderaterna har fördel just nu när det gäller det kommande valet och lägger fram Arbete, välfärd och trygghet som främsta frågor.
Ideologi
Moderaternas ideologi kallas liberalkonservatism och kan kort och gott förklaras med några få ord, värna, behålla och utveckla försiktigt. De orden kan ge dig en vag beskrivning om ämnet men om du söker efter ordentlig fakta om ideologins ståndpunkter behövs en fördjupning. Och här anländer den.
Konservatismen kommer ursprungligen ifrån den franska revolutionen, då den irländske filosofen Edmund Burke kritiserade denna revolution. Han ses som en utav de första personer som ägnade tanke åt denna ideologi.
Konservatismens grundläggande tanke om samhället är att man skall bevara äldre traditioner, att värna om sitt land och behålla det som det är. Man kan inte tolka konservatism som att ideologin har en rädsla för att förändra, i många samhällen har försiktiga förändringar skett, man tar gärna steg för steg och lugn takt istället för en kollisal revolution.
Liberalism. Liberalism som egen ideologi handlar om individens krav och mående, frihet och rättighet i samhället. Det handlar om hur individen fungerar som bäst, och hur det resulterar i ett väl fungerande samhälle. Liberalismen uppkom som ideologi under renässansen då tankar om rätten att välja sin kung kom upp. Detta tankesätt har engelsmannen John Locke fört vidare i sina böcker som är baserad på fria individer och fri ekonomi. Fri ekonomi är också en del som kom fram i Sverige i och med Folkpartiets arbete. Mer om det i texten om Folkpartiet.
Dessa två ideologier förs samman och bildar en politik där en försiktig utveckling sker. Med fri ekonomi, jämställdhet, rösträtt. Och samtidigt, att bevara traditioner värna om det land som byggts upp på äldre dagar. Detta är moderaternas grundläggande ideologi.
Partiet inför valet.
Moderaterna är Sveriges nuvarande ledande parti och dem slår på stort för att vinna även detta val. Samtliga partier som deltar i valet 2010 argumenterar för ungefär samma frågor, en utav de största är självklart arbete, minskandet på arbetslöshet. Och även Moderaterna arbetar för detta. Deras lösning på arbetslöshet och fler jobb var bland annat att göra det lättare för folk att starta eget företag. I och med den stora finanskris som varit har en ny grund för arbetsmarknad lagts men också nya möjligheter. Vad det gäller skola och utbildning predikar moderaterna om bättre lärarutbildning, ny betygsskala och betyg i tidigare ålder. En ny skollag kommer också inträda. Mer fokus på matematik, extra-hjälp till de som behöver. Inspektioner av skolorna kommer bli fler och resurserna för ökad forskning kommer bli flera. Fredrik Reinfeldt laddar om för seger.
Vänsterpartiet. (Vänster)
Vänsterpartiet är ett utav de tre partier i oppositionen, tillsammans med Socialdemokraterna och miljöpartiet.
Partiet grundades 1917. Partiet var en utbrytning ifrån Socialdemokraterna och har gått under flera namn under åren. Såsom Sveriges Socialdemokratiska Vänsterparti Sveriges Socialdemokratiska Vänsterparti , Sveriges Kommunistiska parti, Vänsterpartiet Kommunisterna. Deras nuvarande namn är vänsterpartiet. Om man ser efter namnen kan man förstå att vänsterpartiet och kommunism har olika kopplingar, mer om detta i ideologi-delen. Partiets nuvarande partiledare är Lars Ohly. Vänsterpartiets idé och vilja med samhället är att det ska styras ut efter ekonomisk politik, social demokrati och efter politisk demokrati. I deras samhälle är arbete en rättighet.
Ideologi.
Vänsterpartiet har flera inriktningar vad det gäller ideologier. Närmare bestämt tre ideologier. Dessa tre är Ekologism, feminism och främst socialism. Ekologism sätter miljön i centrum och anser att andra levande organismer har lika mycket värde som människan. Feminismen sätter kvinnorna i främsta rummet och handlar om kvinnans rätt i samhället. Socialism är grundideologin i vänsterpartiet då partiets grundläggande idè vilar på kommunismen. Socialism innebär att alla individer i samhället har samma rättigheter. Ideologin strävar efter jämlikhet mellan alla, oberoende på vilket kön, hudfärg eller sexualitet man har. Ett vanligt uttryck för socialism är "Det klasslösa samhället" Socialismen påverkades mycket av Marxismen, som Karl Marx och Friedrich Engels utvecklade.
Valfrågor.
Nu till valet, är vänsterpartiet i opposition med Socialdemokraterna och Miljöpartiet. På vänsterpartiets hemsida kan man se deras valfrågor och dem har gått under dessa fyra rubriker: Bygg välfärd, Jämställdhet nu, fri kommunikation och klimaträttvisa. Fördjupning. Deras välfärdsfråga innebär vård till alla, bättre barnomsorg, te.x att barn skall kunna lämnas på sk. nattis under helger, kvällar, nätter. Vänsterpartiet talar även om förbättrad skola med fler lärare, kuratorer och skolbibliotekarier. Inom ålderomsorgen vill vänsterpartiet också göra ett lyft. Ökad valfrihet för äldre och att de äldre kan välja vilken typ av hjälp de behöver av hemtjänsten. I rubriken "Fri kommunikation ingick punkter som, stoppa jakten på fildelare, rätten att kommunicera fritt och övervakning på jobbet. Vänsterpartiet menar att det är orimligt att straffa en person som delat ut filer ifrån sin hårddisk till någon annan. Partiet anser att det är ett kulturellt framsteg. Rätten att kommunicera handlade om att vårt samhälle inte skulle bli ett övervakningssamhälle. Partiet vill att regeln brevhemlighet skall gälla överallt då brev skickas, även över internet. Så är det inte i dagens samhälle men det vill vänsterpartiet sätta stopp för och införa regeln då dom anser att det är en rättighet att kunna skicka mail och brev utan att myndigheter tittar igenom det.
Övervakning på jobbet vill inte vänsterpartiet ha. Då dem menar att det har spårat ur.
Läs mer om vänsterpartiets valfrågor på: http://www.vansterpartiet.se/index.php?option=com_content&view=...
Miljöpartiet.(Vänster)
Miljöpartiet kom till så sent som 1981 och valdes första gången in i riksdagen 1988. Partiet har ingen partiledare utan har istället två språkrör. En man och en kvinna, Peter Eriksson och Maria Wetterstrand. Miljöpartiet är ett vänster-parti, då dem är med i oppositionen, även om de anser sig själva som blocklösa. Som man hör på namnet är miljöpartiet inriktade på just miljön och partiet grundades igenom protester angående kärnkraft, detta var 1981.
Ideologi.
Miljöpartiets ideologi kallas grön ideologi och står utanför de mer klassiska ideologierna. Denna ideologi lägger fokus på miljö och natur samt människor och fattigdom.
Miljöpartiet vill rädda vår natur och miljö och anser att vi är skyldiga våra nästa att ta hand om vår jord och miljö tills dom tar över den. Utsläpp måste minskas, då isar inte får smälta och höja vattennivån. Partiet vill eliminera risken för global katastrof.
Miljöpartiets ideologi innefattar även den mänskliga faktorn och vill förbättra förutsättningarna för fattiga människor. Man vill finna samhällen som gör det bättre för människorna, utrota svälten då mat är en mänsklig rättighet. Denna ideologi är inte lika invecklad som de andra ideologierna utan handlar huvudsakligen om dessa två frågorna. Båda är ju ganska aktuella i den värld vi lever i.
Valfrågor.
Då miljön är huvudfrågan i Miljöpartiets ideologi snålas det inte på punkter angående ämnet i partiets valmanifest. Partiet vill att vi som land, Sverige skall ta vårt globala ansvar gällande miljön. Höjda miljöskatter gör det dyrare att använda fossila bränslen. Att bygga ut kollektivtrafiken var också en fråga som togs upp i manifestet. En stor fråga som diskuteras mycket är fordon och nya drivmedel. Miljöpartiets mål med detta är att få bort beroendet av olja och bensin och att varje person som äger en bil eller liknade tankar med biogas eller el i framtiden. Partiet anser att det är lönsamt att kunna producera sin egen el och det blir mer och mer som vill investera i förnybar energi.
Partiets manifest har 36 olika punkter. Jag tar några av de jag anser som de viktigaste. Resten kan ni finna på deras hemsida. Nu, tillbaka till partiets valfrågor. Det är inte bara miljön som miljöpartiet arbetat ut efter. Ekonomi. skola och jämställdhet är tre andra ståndpunkter i manifestet. Partiet vill te.x sänka skatten för småföretagare. När det kommer till utbildning vill miljöpartiet satsa på fler lärlingsplatser. Detta skall också förbättras på högskolenivå. I den yngre skolan vill partiet se att alla elever får den hjälp de behöver. Föräldrar och barnen kan påverka skolgången. Maten i skolan skall också förbättras. Detta gäller även inom äldreomsorg och vård. Jämställdhet är som sagt också ett stort ämne inför valet och miljöpartiet vill skärpa lagen gällande diskriminering och våld. Partiet vill också ändra på ipred-lagen och vill värna om rättssäkerheten och integriteten på nätet. Inom familj skall båda föräldrarna ha rätt att stanna hemma med sitt barn. Dessa var några av alla frågor miljöpartiet tar upp. Det handlar om miljö, jämställdhet, utbildning, ekonomi och välfärd.
Centerpartiet.(Höger)
Sveriges tredje största parti är centerpartiet. Partiet grundades 1913. Partiets nuvarande ledare är Maud Olofsson, som också är vice statsminister. Centerpartiet klassas som ett höger-parti och arbetar främst med frågorna jobb, företagande, landsbygd, välfärd, decentralisering och miljö. Centerpartiet grundades för att sätta fokus på jordbrukarna och markägare och var i början ett konservativt parti. Jordbrukarna och andra markägare på landsbygden tyckte inte att det socialistiska systemet tog hänsyn till deras del i samhället. Centerpartiet fattade inte tycke om folkhemmet och dess urbanisering och avfolkning från landsbygden, och där kommer det klassiska ordet "decentralisering". Decentralisering innebär är en slags förändring i olika maktförhållande och olika ting ifrån högre makter sänks till lägre.
Ideologi.
Likt vänsterpartiet har centerpartiet fler än en ideologi. Grundläggande ideologi är socialliberalism och utgår efter frihetsdefinitionen. Frihetsdefinitionen av detta slag innebär att individen har rätt att uttrycka sig fritt och fatta beslut om sitt liv. Men den enskilda individen påverkas ständigt av gruppen och där kommer det socialistiska in. Ideologin lägger mycket tyngd på hur staten skall stå för utgifterna och om ekonomin sviktar är det statens skyldighet att rätta till det. Denna ideologin kan man finna hos de röd-gröna partierna, och faktum är att centerpartiet har igenom arbetat med socialdemokraterna. Nu är centerpartiet ett borgerligt parti som samarbetar med Moderaterna, Kristdemokraterna och folkpartiet. Den andra ideologin som centerpartiet har kallas ekohumanism och ideologin handlar om människovärde och hur vi kan arbeta ut efter naturens villkor.
Valfrågor
Vice statsminister Maud Olofsson har ett manifest som talar högt om arbete, företagande, bättre välfärd och miljö. Centerpartiet vill skapa bättre förutsättningar att arbeta och också att skapa sitt eget arbete, det vill säga att nya företag måste skapas och vågar anställa. Partiet vill också att välfärdsföretagen växer sig starka, främst för kvinnorna. Man vill även förbättra jämställdheten för kvinnorna i dagens samhälle. Centerpartiet är emot arbetsförmedlingen och vill avskaffa detta monopol.
Inom skola och utbildning talar centerpartiet om hur alla talanger skall tas tillvara på. Igenom ständig uppbackning, utvärdering och en bra monolog mellan elev, lärare och förälder. Inom vuxenhögskola och liknande vill partiet höja kvaliteten. Bättre undervisning, speciellt för invandrare som behöver få tydlig information.
Man vill också öka valfriheten inom välfärden i landet. Valet är ditt när det gäller, förskola, vård, sjukhus och äldreomsorg.
Centerpartiet arbetar för jämställdhet mellan alla människor, inte bara kvinnor. Alla har samma värde och skall behandlas ut efter det. Därför vill partiet stärka diskrimineringslagstiftelsen. Man skall inte känna sig otrygg i samhället bara för att man har en annan sexuell läggning. Nu, vidare till miljön, valets kanske hetaste fråga, tillsammans med arbete och arbetslöshet. Centerpartiet arbetar mycket för miljön, då det är en grundläggande del i deras politik. Dem menar att vi måste ta ett globalt ansvar med alla andra länder och ta tag i problemen. Avtal är nödvändigt och samarbete är det enda sättet. Mycket kretsar runt förnybar energi. Sverige ska fasa ut den fossila energin och ta till vara på andra källor, så som skogsnäring. Till år 2050 skall Sverige vara rustat med ny energiförsörjning.
Kristdemokraterna.(Höger)
Kristdemokraterna är ett borgerligt parti och grundades 1964. Partiledare är Göran Hägglund. Namnet har följt med sedan 1966. Partiet grundades som Kristen Demokratisk Samling men det byttes ut till Kristdemokraterna två år efter grundandet. Kristdemokraterna har sitt ursprung ifrån de svenska frikyrkorna. Partiet inriktar sig speciellt på områdena: vård, omsorg, familj och äldreomsorg.
Ideologi
Kristdemokrati och socialkonservatism. Socialkonservatism kom till i slutet av 1800-talet och talar, likt socialismen om gruppen och samhället tillsammans. Konservatismen fanns också där då socialkonservatismen ville motarbeta revolution och konflikter. Detta i och med att man ville integrera arbetare inom nationens gemenskap. Kristdemokrati värderar främst människan och familjen. Kristdemokrati är egentligen ett politiskt begrepp och äger inga grunddokument som te.x liberalism och socialism. Man kan finna denna ideologins grunder hos filosofen Thomas av Aquino som såg ting ut efter den kristna traditionen och vilka rättigheter som finns i den mänskliga naturen. Ett bra exempel är rätten till mat. Detta ses som en absolut rättighet. Den sk Thomistiska filosofin hade en väldig stor inverkan under medeltiden och har format den katolska kyrkans samhällssyn. Kristdemokratins grundvärderingar är följande: människovärdet, den grundläggande principen. Den handlar om människors värde, och att var man än bor eller har gjort så har man samma okränkbara värde.
Personalism. Vilar på tanken om människan, om att man inte bara är en individ, en anonym del av samhället utan har sin del i det.
Ofullkomlighetsprincipen. Alla människor har brister, ingen är perfekt. Alla gör misstag. Detta innebär också att människans olika maktsystem aldrig kan bli fullt perfekta.
Förvaltarskapsprincipen. Världen vi vistas i, är inte vår egen. Vi måste ta hand om den, för framtida generationer. Denna principen anser att det är fel att ignorera miljöförstöring, dålig ekonomi och konflikter. Vi måste förvalta vår värld på bästa möjliga sätt.
Subsidaritetsprincipen. Principen strävar efter att beslut och makt skall sänkas så lågt som möjlighet. Detta innebär att staten inte skall lägga sig i för mycket när det gäller beslut inom kommun och familj.
Solidaritet/syskonskapstanken. Återblickar till människovärdet och handlar om att alla människor i världen har samma okränkbara värde och vi människor tillsammans, skall ta ansvar för att det. Inom kristdemokraternas ungdomsförbund handlar denna rättighet främst om att se efter och ta hand om dina syskon.
Valfrågor
På kristdemokraternas hemsida kan du se hur deras upplägg ser ut inför valet. Dem har valt att lägga upp det i steg. Jag ska ta de delarna jag ser som viktigast. Partiet anser att om Sverige skall fungera måste familjen också göra det, man vill underlätta för familjen genom olika typer av stöd. Vårdnadsbidrag är en rättighet. Familjer som är i behov av stöd, skall självklart få det. När det kommer till äldrevård så vill kristdemokraterna ge äldre större valfrihet.
Medecin är en självklarhet. Men kristdemokraterna vill också att de anställda på ett ålderdomshem skall ta sig tid att prata med dem de vårdar. Alla har ett socialt behov, även de äldre. Kristdemokraterna skriver hur dem har halverat vårdköerna, men inte nöjer sig med det. Om man behöver vård, skall man känna sig trygg och ha vetskapen om att man får det snarast. Kristdemokraterna vill att vi ska våga tro på våra idéer, starta eget företag och på sätt minska arbetslösheten. Vad det gäller skolan så vill partiet se att skolorna har tydliga mål och god undervisning. Alla elever är olika och anpassar sig efter olika lärosätt. Detta vill kristdemokraterna ta till vara på och är noga med att alla får plats och den hjälp dem behöver.
Kristdemokraternas politik handlar om omsorg och att alla människor har samma värde. Dem är emot all sorts främlingsfientlighet och vill att Sverige skall vara ett öppet land. Människor med olika bakgrund som möts gör Sverige till mänskligare land. Kristdemokraterna tror att det gynnar landet och samhället att människor med olika kulturella och religiösa bakgrunder samarbetar.
Folkpartiet
Sveriges fjärde största parti är ett höger-parti och grundades 1934. Idag styrs partiet av nuvarande skolminister Jan Björklund. Partiet har sina rötter i den sk. frisinnade landsföreningen som kom till 1902 och talade för den liberala politiken. Folkpartiets huvudsakliga frågor är jämställdhet, utbildning, integration och invandring.
Ideologi.
Socialliberalism, liberalism. Vid detta laget har ni nog en relativt stor uppsikt av vad liberalism innebär och står för, ni kan nämligen läsa om ideologin i textet om moderaterna. Jag skrev även om socialliberalism i texten om vänsterpartiet. Istället för att inrikta mig på ideoligerna och deras uppbyggnad ännu en gång kan jag förklara hur partiet vill forma samhället med hjälp av dessa två ideologier. Folkpartiet vill kombinera den liberala tanken med den socialistiska. Denna ide kallar dem "social rättvisa" Dessa tankar gjorde det ibland otydligt för vissa som inte förstod partiets rätta sida eller ideologi. Nu kan man fastställa folkpartiet som ett borgerligt parti.
Valfrågor
Då folkpartiet prioriterar individen handlar deras valfrågor om de olika människorna. Äldre, ungdom och de arbetande. Skolan. Folkpartiet och deras politik kretsar mycket kring skolan och detta vill partiet förändra och förbättra. Tidigare betyg, ökat stöd och ett skarpare fokus. Folkpartiet vill att eleven ska få god uppsikt inom skolan redan i tidig ålder. När utbildning blir aktuell för eleverna vill partiet skapa fler lärlingsarbeten under gymnasietiden. Även lärlingar kan bygga upp och förbättra, främst inom småföretag. Det kommer även gynna alla lärlingar som har större chans att få en plats ute på arbetsmarknaden i framtiden. Kärnkraft, som debatteras mycket emellan de olika partierna. Folkpartiet vill ha kvar kärnkraften. Utan kärnkraften försvinner mängder med jobb och det vill inte folkpartiet riskera i första hand. Likt kristdemokraterna vill folkpartiet utöka valfriheten för de äldre. De äldre som bor på hem ska få vistas i en bra miljö och ha alla normala förutsättningar. Frisk luft, mat, hjälp och vård. Den som bett om hjälp ska också ha möjligheten att välja vem den vill ha hjälpen ifrån. Äldre par ska få möjligheten att bo på hem tillsammans, även om det bara är den ena som är i behov av vård eller hjälp.
Dessa tre punkter utgör det mesta av folkpartiets idéer och planer.
Reflektioner
Jag började denna text med personlig inledning och avslutar den med en personlig avslutning. Så här tycker jag.
Med tiden då min text utvecklats och ju mer fakta jag samlat har jag märkt att partierna har sina olikheter med också likheter. Främst valfrågorna. Dem tar ungefär upp samma valfrågor, eftersom de frågor är mest aktuella. Dem reklamerar olika lösningar för samma frågor och målar självklart upp sina lösningar som de bästa. När valet
närmare sig handlar allt om PR och vilket parti som får mest väljare vid sin sida.
Höger eller vänster, vem är jag?
Under tiden jag skrivit och läst om de samtliga partierna har jag ställt mig själv frågan, vilken sida står jag på. Är jag en röd-grön ungdom? Eller är jag har en borgerlig inställning för politik? Jag har granskat partierna och deras ideologier. Jag finner likhet emellan dem. Också stor skillnad. Jag har fått en klarare insikt i socialism och även kommunism. Jag har fattat ett visst tycke för det, men också sett hur kommunismen, historiskt sett aldrig fungerat. Varför? Är tanken "ett klasslöst samhälle" för civiliserat för oss människor? Kan folk inte låta bli makten? Jag har även fått större förståelse för konservatism, liberalism och grön ideologi. Jag har funderat kring ett samhället baserat på individen. Hur skulle det bli om staten lämnade över all makt åt folket, kaos? Det finns risk för det och personligen tror jag att ett samhället styrt av oss skulle sluta med diktatur. Däremot gillar jag liberalismens tanke och är nog mer utav en liberal än socialist. Jag tror att ett samhälle mår bäst om ingen utav dessa ideologier blir överflödiga, utan att en viss balans skall finnas.
Partierna, what's the differens?
Det finns två s.k sidor inom den svenska politiken, höger och vänster. Den högra sidans partier är: Moderaterna, folkpartiet, kristdemokraterna och centerpartiet. På vänster sida finner vi partierna: Socialdemokraterna, miljöpartiet och vänsterpartiet. På höger-blocket finner du ideologierna liberalism, konservatism. På vänster har det vanligast att socialism, anarkism och grön politik faller in. Jag gillar så gott som alla partier men på olika vis. Jag ogillar också mycket med de olika partierna såsom socialdemokraternas syn på friskolor. Att vara emot det är, enligt mig absurt. Friskolor är ju egenstartade företag, i sin följd skapar det arbete, eller? Partierna har sina styrkor och svagheter. Man får finna sig i det och utvärdera noga för att veta vilket parti som sköter sig allra bäst.
Min tanke om valet
Det är några få dagar kvar till valet, dessvärre får jag inte rösta än. Mina föräldrar ska självklart göra det och båda röstar på moderaterna. Självklart har det en viss påverkan på mig och min politiska syn. Jag är inte 100 % säker på vad det stått på min röstlapp i dagsläge, men det lutar åt höger-sidan. Hela världen har nyligen gått igenom en kraftig finanskris. Även Sverige drabbades hårt. Jag tycker att alliansen hanterade det bra och tror att en regering med dem fyra år till skulle båda gott. Självklart har jag mina törnar att ge partiet med i det stora hela tycker jag att moderaterna och alliansen gjorde ett bra jobb dessa fyra år.
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)